Ouddorp en omgeving

Hier zijn we het allerliefst.

 

Wat een genot om hier te lopen, te zijn, niets te hoeven, te genieten, alleen maar te zijn, en alles los te laten.

Goeree Overflakkee

Veel mensen denken dat het al Zeeland is, en eigenlijk voelt het ook zo, maar Ouddorp ligt nog in Zuid-Holland. Op Goeree Overflakkee. Het is een leuk authentiek dorpje met een prachtige Dorpskerk. Er zijn leuke restaurantjes en winkels in het dorp. En aan het strand verschillende strandpaviljoens met voor ieder wat wils. De omgeving is weids, er is natuur en ruimte in overvloed. Maar er is ook genoeg te ontdekken. Je hoeft je er geen moment te vervelen. Hieronder vind je een selectie van onze favorieten. 

Hét Zuid-Hollandse eiland.

Met flamingo’s en zeehonden. Zoet en zout water. Velden vol tulpen. Noordzee en Grevelingenmeer. Duinen en polder.

Omringd door water is dit een heerlijke bestemming voor natuurliefhebbers, watersporters en strandaanbidders. Rondom Ouddorp en de Brouwersdam vind je kilometerslange, brede zandstranden, prachtige polderlandschappen en duinen. Perfecte plekken om te wandelen en te genieten van de zonsondergang.

Bij de Brouwersdam kan je suppen, surfen en kajakken. Maar ook op het Haringvliet en het Grevelingenmeer zijn er genoeg activiteiten op en in het water.

Ben je een natuurliefhebber? Dan kan je op Goeree je hart ophalen. Je vindt er prachtige natuurgebieden met veel verschillende dieren. Als je goed oplet, zie je zeehonden in zowel de Noordzee als de Grevelingen. En wist je dat er zelfs flamingo’s hier leven? Ze overwinteren hier in de Grevelingen.

Eat & Drink

Bistro & Wijnbar ZUS – Ouddorp

“Misschien wel de hipste culinaire hotspot van Ouddorp.” Dat zeggen ze zelf. En wij zijn het ermee eens. Lunch, borrel en diner wordt geserveerd in kleine hapjes, zodat je veel kunt proeven en kunt delen met elkaar. Iets wat we fijn vinden. Daarnaast veel wijnen per glas, lekkere gin tonic en gewoon goede service. En een verwarmd terras.

www.bistrowijnbarzus.com
@zus.bistrowijnbar

Strandpaviljoen Paal 10 – Ouddorp

Eerder uitgeroepen tot Winnaar van de felbegeerde Terras Top 100, volgens ons de mooiste strandtent van Ouddorp. Een fijne veelzijdige menukaart, heerlijk terras met goede stoelen en snelle bediening. En ben je met kids? Dan vermaken ze zich op het speeltoestel op het strand. Je vindt Paal 10 bij strandopgang 4 (op tien minuutjes lopen van Het huisje).

www.strandpaviljoenpaal10.nl
@strandpaviljoen_paal10

Bistro Skål – Klepperstee Ouddorp

Bistro Skål is een prachtig nieuw restaurant op Vakantiepark Klepperstee (om de hoek bij Het huisje) en biedt naast lekker eten en een heerlijk terras een fantastische zwemvijver en een binnenspeeltuin voor de kinderen. Een fijne plek om lekker te lunchen of de dag af te sluiten! Genieten voor jong en oud in Scandinavische stijl! Skål, Proost!

www.bistroskal.com
@bistroskal

Strandclub Zee – Brouwersdam

Iets verder weg, want helemaal aan het einde van de Brouwersdam ligt Strandclub Zee. Uniek paviljoen bóven zee waar je komt via een loopbrug. Alleen dat al is de moeite waard. Het eten is lekker, de service top en het uitzicht fenomenaal.

www.strandclubzee.nl
@strandclub_zee

By Marc – Ouddorp

Vlak bij Het huisje, op loopafstand, vind je By Marc. Een groots opgezet restaurant waar ze een passie hebben voor vlees, maar ook heerlijke pizza’s en een uitgebreide kinderkaart. Het terras ernaast is zonnig en groot en kijkt uit op de speelduin, waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. In de wintermaanden gaat de grote haard aan. 

www.bijmarc.nl
@bijmarc

De Kleine Schorre – Dreischor

Niet op Goeree Overflakkee, maar op Schouwen Duiveland (op 30 minuten rijden) vind je een van de betere wijnhuizen die Nederland rijk is. De Kleine Schorre. Leuk om te bezoeken, een proeverij te houden en er is zelfs mogelijkheid wat te lunchen. Ook is er een boerderijwinkel. Het hele jaar door rondleidingen voor groepen vanaf 10 personen, in de zomer ook voor individuelen. 

www.dekleineschorre.nl 

Kids

Speeltuin De Flipjes – Ouddorp

Een echte ‘ouderwetse’ speeltuin waar kinderen ogen te kort komen. De speeltuin werd al in 1954 geopend en door de jaren heen komen er steeds weer nieuwe toestellen bij. Schommels, trampolines, draaimolens, glij- en kabelbanen en nog veel meer. Ze raken niet uitgespeeld in dit kinderparadijs.

Open van april tot november, toegang 2 euro per persoon (volwassenen en kinderen). Kijk even op de site welke dagen ze geopend zijn (zondag altijd gesloten).

Pr. Hendrikweg 36 Ouddorp

www.speeltuindeflipjes.nl

Geitenboerderij De Mèkkerstee – Ouddorp

Boerderij de Mèkkerstee is niet zomaar een kinderboerderij. Hier beleef je de charme van het boerenleven op zijn best. Loop rond tussen de 650 geiten en andere boerderijdieren, zoals kippen, cavia’s, paarden en varkens. Kinderen leven zich uit in de speeltuin. Tussendoor mag iedereen proeven van heerlijk zelfgemaakt ijs, appeltaart of biologische geitenkaas. En als klap op de vuurpijl kun je ook nog zien hoe al dit lekkers wordt gemaakt! Oh ja en er is dus ook een restaurant en een Landwinkel. Dan kan je al het lekkers ook nog mee naar Het huisje nemen.

www.demekkerstee.nl

Zeehonden spotten

Breng een bezoek aan A Seal, de zeehondenopvang bij Stellendam. Soms kan je zelfs helpen als er zeehonden vrijgelaten worden (vaak bij de Brouwersdam). Of ga op zeehondensafari met Frisia en zie de zeehondjes van dicht bij.

Maar wat ook kan, is zeehonden spotten op de Brouwersdam. Bij de zwarte hekken aan de zuidkant van de dam, zwemmen ze vaak en kan je ze van dichtbij zien.

www.aseal.nl
www.frisiarondvaarten.nl
Brouwersdam: bij het Concert at Sea terrein aan de Noordzeekant aan het zuiden van de dam.

Krabben vangen

Op het krabbenstrandje vlak bij restaurant Twins aan het Grevelingenmeer kan je je, ook bij minder mooi weer, goed vermaken. Je kunt direct aan het strand parkeren. Neem je schepnet en emmer mee en ga op krabbenjacht! Het water is hier vrij ondiep (maximaal 1 meter diepte). Je kunt tot aan de steiger lopen. Denk wel aan waterschoentjes, de bodem ligt vol met oesterschelpen.

Restaurant Twins, De Punt 7, Ouddorp

Nature

Vogelobservatorium Tij – Haringvliet Stellendam

De meest fotogenieke vogelkijkhut van Nederland. Vogelobservatorium Tij ligt aan de rand van het Haringvliet en is ontworpen in de vorm van een enorm ei van de grote stern, en ligt op een nest van zand, net zoals een stern het zelf zou hebben gedaan. Het reusachtige houten bouwwerk staat symbool voor de vruchtbaarheid van de delta, gezonde vogelpopulaties en genieten van de natuur. Vogelkijkhut Tij is een acht meter hoog en elf meter lang ecologisch kunstwerk, dat je bereikt via een tunnel.

www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/scheelhoek/vogelkijkpunten/vogelobservatorium-tij

Tulpenvelden op Goeree

Hoewel de bollenstreek erom bekend staat, vind je op Goeree ook veel tulpenvelden. Ooit waren er ruim 300 kwekers, nu zijn er nog ongeveer 10 over. Prachtig om in het voorjaar te zien en bovendien, stukken rustiger. Het tulpenseizoen loopt officieel van eind maart tot begin mei, maar rond half april zijn ze over het algemeen op het mooist. Je vindt ze met name rond de plaatsen Dirksland, Middelharnis, Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge en Sommelsdijk. Er staat een leuke autoroute op de website hieronder. Hou je wel rekening met de telers? Loop niet door het veld en pluk geen tulpen.

www.travelmadness.nl/autoroute-tulpenvelden-goeree-overflakkee

Kabbelaarsbank – Brouwersdam

Het relatief onbekende natuurgebied Kabbelaarsbank ligt aan het Grevelingenmeer, halverwege de Brouwersdam. Het is een enorm gevarieerd gebied, maar nog niet zo populair en drukbezocht. Je vindt hier bossen, vennetjes, velden vol wilde bloemen en mooie duinen. Er zijn twee uitgestippelde routes die je kunt lopen, maar je kunt ook vrij rondlopen. De routes zijn 1,5 en 2,5 km dus ook goed te doen met kinderen. En, de hond mag mee, mits aangelijnd! 

Het natuurgebied vind je door op de Brouwersdam afslag Port Zélande te nemen. Je vindt de Kabbelaarsbank achter Port Zélande. 

Navigatie: Middelplaat – Ouddorp

Flamingo’s – Battenoord

In de wintermaanden overwinteren elk jaar een groot aantal flamingo’s net buiten de jachthaven van Battenoord. In het Grevelingenmeer. Hoewel er op meer plekken in West Europa flamingo’s leven en overwinteren, blijft het een bijzondere waarneming. Het gaat toch een beetje tegen ons gevoel in. Zeker voor kinderen is het heel leuk. Met een beetje geluk staan ze dicht bij, vanaf de dijk zijn ze goed te zien. Battenoord is overigens ook interessant om meer te weten te komen over de watersnoodramp in 1953. Het was een van de zwaarst getroffen gebieden. Er is een permanenten landschapstentoonstelling langs de dijk.

Navigatie: Battenoord

 

Sports & Culture

Watersporten  Brouwersdam

Surfen op zee? Met een kite buggy over het strand? Suppen? Blokarten? Beach yoga? Zeilen? Het kan allemaal rondom de Brouwersdam. Dagelijks zijn er diverse clinics. Voor ieder wat wils.
Meer info vind je hier:

www.brouwersdam.nl
www.natural-high.nl

Bunkerroute – Ouddorp

De Antlantikwall is een meer dan 2500 kilometer lange verdedigingslinie die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is aangelegd. Hij liep van het noordelijkste puntje van Noorwegen tot de Spaanse grens in Frankrijk. 
In de duinen van Ouddorp liggen nog 18 bunkers die hierbij horen. Enkele jaren geleden zijn de betonnen bouwwerken uitgegraven met als resultaat een wandeling van ongeveer 1 kilometer. Ook leuk om met kinderen te doen. De bunkers zijn vrij toegankelijk, maar je kunt ook een gids boeken.

Bunkerroute De Punt, Ouddorp
www.wo2go.nl/bunkerroute/rondleidingen

Ouddorp

Met het knusse centrum rondom de prachtige Dorpskerk, de leuke haven aan de Grevelingen en twee korenmolens (waarvan 1 op zaterdag te bezoeken) is het oudste dorp van Goeree Overflakkee beslist een bezoekje waard. Bekijk ook het Blaeuwe Huis, een typische woonboerderij uit 1659. Neem een drankje op een van de terrassen rondom de kerk en kijk rond in de leuke winkeltjes en boetiekjes.

Buiten het dorp zelf kan je het RTM museum bezoeken. Want wist je dat er vroeger een tram reed van Rotterdam naar Ouddorp? Hij deed er drie uur over. 
Oh ja, en vergeet vuurtoren Westhoofd niet.

Goedereede

Ook het nabijgelegen Goedereede is zeker de moeite waard. Het idyllische stadje kreeg in 1312 stadsrechten en heeft veel bezienswaardigheden. Denk aan de Toren van Goedereede, Molen de Windvang, Hotel de Gouden Leeuw, de fotogenieke Pieterstraat en de oude haven, die in de tijd van het Romeinse Rijk een belangrijke doorvoerhaven was. 

Contact

Wil je wakker worden in Het huisje of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op via het formulier of via info@hethuisjeinouddorp.nl.

Het huisje is gelegen op het Noordzeepark, Oud Nieuwlandseweg 43, Ouddorp. Het adres op het park is Mosselbank 93. 
(Adres voor Google Maps: Mosselbank 93, Ouddorp)
(Adres voor navigatiesystemen: Oud Nieuwlandseweg, Ouddorp)